A vállalati digitalizáció, LEAN menedzsment és az ipar 4.0 összefüggései

A folyamat-hatékonyság, a digitalizáció és a mozgásban lévő célokhoz való felzárkózás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma a termelő vállalatok menedzsmentje szembesül. A novemberi Közgazdász Borklub meghívottja Hajdó Csaba, az ALT Technologies Transylvania ügyvezető igazgatója volt, aki a vállalati digitalizáció, a LEAN menedzsment és az ipar 4.0 hatásait ismertette az autóiparra vonatkozóan.

Az ALT Technologies holland központú cégcsoport, amely az autóipar számára gyárt légzsáktartozékokat. Hajdó Csaba az általa menedzselt iparból kiragadott példák alapján magyarázta el, milyen kihívásokat jelent a gazdasági szereplők számára a folyamatosan változó hatékonysági és digitalizációs céloknak való megfelelés.

LEAN menedzsment, digitalizációs és ipar 4.0

Előadása bevezetőjeként Hajdó Csaba a címben felsorolt fogalmakat magyarázta el. A LEAN menedzsment egy vállalatszervezési, irányítási módszer, amelynek célja, hogy a vállalat minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit. Saját vállalkozásának példái alapján hozzátette, míg régebb előkészítő műhelyekben, raktárakban tárolták a felhasználandó alapanyagokat, ma minden egy térben, egymáshoz közel helyezkedik el, a hatékonyabb munka, a veszteségek elkerülése érdekében. Mint elmondta, csupán átrendezésre volt szükség, egy nem klasszikus iparszervezést követve. A digitalizáció kapcsán az előadó néhány általuk használt rendszert mutatott be: az ERP rendszer a vállalat lelke, az EDI rendszerrel a kliensekkel kapcsolódnak össze, a CRM rendszer a fejlesztési projekteket kezeli, míg a CMMS rendszer az előrejelző karbantartásért felel. 2020 után kezdődött el az ipar 4.0 virágzása, a szoftver robotok, a mesterséges intelligencia segítségével, amelyek katalizátorként hatnak, egyszerűsítve a rendszerek összekapcsolással járó kihívásait.

A folyamat-hatékonyság és a digitalizáció a piacgazdaság motorjai vagy fordítva? Mi hajt mit?

Mindannak, amit ma a gazdaságban folyamat-hatékonyságnak és digitalizációnak nevezünk a motorja mi vagyunk, a piacgazdaság szereplői, a vállalatok – hangsúlyozta az előadó. Hozzátette, csakis az fejlődik, az digitalizálódik, ahol meg tudod mutatni, hogy a befektetésednek van megtérülése. A technológiai innovációk hatékony és nagy léptékű elterjedésének tehát a piacgazdaság a motorja.

Mindannyian „látnokokká” kell válnunk

Előadása végén Hajdó Csaba hangsúlyozta, az tud sikeresen vezetni egy vállalatot, aki érti, hogy mi történik körülötte, aki reagálni tud a változásokra, aki magas fokú digitális nyitottsággal rendelkezik. Az egyre gyorsabban változó és egyre kiszámíthatatlanabb gazdasági, politikai környezetben érdemes egy 3-5 éves tervet gyártani, ugyanakkor vállalni kell az esetlegesen fellépő hibákat, tévedéseket.

A folyamatos fejlesztés kultúrájának meghonosítása segíthet a versenyképesség fenntartásában, növelésében – húzta alá.

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház Reményik Sándor Galériájában tartott előadást ezúttal is borkóstoló követte, ahol a Darabont család borait ízlelhették meg a résztvevők.

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolodó hírek

Tekintse meg az alábbi cikkeinket is!

Biztosítás – Bizalom – Csőd

Februárban ismét BizniszVitaminnal jelentkezünk! Költség vagy haszon a biztosítás? Simpf Norbert Pál biztosítási bróker szakmai