Adózási reform Romániában

A novemberi Biznisz Vitamin előadója Dr. Fekete P.P Szilveszter egyetemi adjunktus, adótanácsadó volt, aki ismertette, milyen adózási változások léptek érvénybe a legújabb adózási reform keretei között. A szakmai előadás során szó esett a mikro-, illetve nyereségadó adószabály változásairól, de a személyi és járulékos adószabályozásokról, illetve a munkabérek adózásáról és az ÁFA szabályok változásáról is beszámolt. A szakmai előadást megelőzően Berke Sándor mesterszakács különleges reggelijét, ezúttal sütőtökkrémet kóstolhattak meg a résztvevők.

Dr. Fekete P.P Szilveszter bemutatta, Romániában a jelenlegi adótörvénykönyv 9 év alatt 121 módosulást szenvedett. A legutolsó változás a reformintézkedés volt, amelyben konkrét célkitűzést és alapelvet fogalmaztak meg, tehát tudományos alappal rendelkezik. Hozzátette azonban, többször előfordult már, hogy egy cikkelyben megfogalmazott törvényt egy másikban meghazudtoltak, így hiába teremtenek alapot, ha azt lerombolják – hangsúlyozta.

Adórendszerek, adótípusok

  • mikro-, illetve nyereségadó:

A vállalati jövedelemadózás nyereségadó vagy mikrovállalati jövedelemadó alapon történik. A nyereségadó esetében változás történt, ez kötelező adónemmé vált, minden vállalatot e kategóriába sorolnának; aki mikroadózást választ, megteheti, minden egyéb azonban e kategóriába kerül. A mikrovállalati adó továbbra is választható adónem, ennek teljesíteni kell a feltételeit. A már létező három feltétel mellé három újat fogalmaztak meg: egy teljes munkaidős ember kell a cégbe, 20%-nál kevesebb kell legyen az aránya a menedzsment és tanácsadás jövedelmeknek, 25%-os részarány engedett. Újdonság ugyanakkor a 3%-os adókulcs megjelenése 2024-től. A szakember hangsúlyozta, nyereségadóból egyszer mikroadóba át lehet kerülni, azonban, ha a mikroadó odalett, onnan nincs visszaút.

  • személyi jövedelemadó

Az egyszeri jövedelmeket adómentesnek gondoljuk, ám az előadó hangsúlyozta, létezik olyan, ami adóköteles – ilyen az ingatlanok eladása. Az önálló tevékenységek adózása esetében 2022-ben egy plafon volt, 2023-ban már kettő, az egészségügyi hozzájárulásnál pedig három – ismertette. 2024-től az egészségügy változik, a PFA tevékenységeket ugyanis szétbontják a többi jövedelemtől, azok esetében nincs mentesség, a minimális plafon 10%-a lesz a CASS hozzájárulás.

  • önálló tevékenységek adózása

Sport tevékenységek esetén az adóvisszatartási szabály változott – ismertette az előadó. Eddig az adót kellett forrásadóként visszatartani, az elkövetkezőkben az egészségügyet is vissza kell tartani a személyi jövedelemadóval együtt.

  • munkabérek adózása

Megváltoztak a minimálbérek, az általános minimálbér 3300 lejre, az építőiparban tevékenykedőké 4582 lejre, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozóké pedig 3436 lejre. Mivel megemelkedtek az adók, így az adóteher a munkavállalóra és nem a munkaadóra kerül – jegyezte meg az előadó. Az informatikai szektorban és építőiparban 10000 lej bruttó jövedelmet meghaladó munkabér adózandó, ebben az esetben azonban az adókedvezmény nem a 10000-nek lesz a 10%-a, hanem annak az összegnek, amely a járulékok levonása után keletkezik.

  • bérleti díjak adózása

A minimálbér növekedésével növekednek a plafonok, ennek megfelelően növekszik az adó, az adóalap a bruttó jövedelem. Az egészségügy adóalapját külön helyezték, önálló tevékenységként – a PFA után tehát fizetendő az egészségügy, a többi jövedelmet külön tesztelni kell.

ÁFA változások

Az 5%-os áfakulcs 9%-ra növekedett, az üdítőitalok átsorolása után idéntől az élelmiszereket is ezzel számolják, kivételt képez a keksz és kalács – ismertette az előadó. Az éttermi, vendéglátói szolgáltatások és szociális célú lakások esetében szintén 9%-ra növekedett az áfakulcs. A nikotint tartalmazó termékekre, a kávéra, illetve a cukrot tartalmazó termékekre is jövedéki adót róttak ki.

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolodó hírek

Tekintse meg az alábbi cikkeinket is!

Biztosítás – Bizalom – Csőd

Februárban ismét BizniszVitaminnal jelentkezünk! Költség vagy haszon a biztosítás? Simpf Norbert Pál biztosítási bróker szakmai