RMKT BV JÚNIUS 2024

Túlfűtött kereslet vagy szűkös kínálat? – A kolozsvári ingatlanpiac helyzete

A júniusi BizniszVitaminunkon a kolozsvári ingatlanpiac örökzöld – meddig tart még az árak növekedése? – kérdésére próbálunk választ találni. Ezt a kérdést és a kolozsvári ingatlanpiac általános helyzetét, valamint az azt érintő szabályzói környezetet és ennek egyébb kérdésköreit fogja két meghívottunk – Bónis Endre, a Reform ingatlaközvetítő ügyvezetője és Nistor Dániel, ingatlanfejlesztési vállalkozó és ingatlan-értékbecslő közösen, egy reggeli panelbeszélgetés formájában megvitatni.

ELŐADÓK:

Bónis Endre – Reform Ingatlaközvetítő, ügyvezető
Nistor Dániel – Ingatlanfejlesztési vállalkozó és ingatlan-értékbecslő

SZAKMAI ELŐADÁS: Túlfűtött kereslet vagy szűkös kínálat? A kolozsvári ingatlanpiac helyzete

Bónis Endre:

Lehetséges, hogy az ingatlanpiacon úgy mutatkozik a válság, hogy a túlkínálat még várat magára?
Jelen helyzetben, éves szinten, sokkal kevesebb új építésű lakást adnak át, mint a kincses város gyarapodása.

Hajlamosak vagyunk a nyugati ingatlanpiacot hasonlítani egy olyan ország ingatlanpiacával, amelyiknek a lakossága 95%-a saját tulajdonú lakásban él, és ahol a lakásvásárlás sokkal népszerűbb, mint a tőzsdei befektetések. Az ingatlanárak alakulása és dinamikája az egyik kedvenc vitatémája Romániának.

Nistor Dániel:

Az ingatlanárakat elsősorban a kereslet és kínálat közötti arány határozza meg, ezen felül
viszont még számos tényező van, amely befolyásolja azokat:

Az építési költségek alakulása jelentős hatással van az ingatlanárakra. A költségek emelkedése, habár nem azonnal, de idővel az ingatlanok áraiba is beépül, így a növekedés ezen a síkon is elindul. A költségek mellett az adópolitika is kulcsszerepet játszik: Romániában az építkezési szektorban meglévő adókedvezményeket elkezdték fokozatosan megvonni, és ez lényegesen befolyásolja az ingatlanárak alakulását. Jelentős ráható erővel bír azon friss szabályozás is, amely kötelezi az ingatlanok energiahatékony építését és fejlesztését. Amíg jelenleg az új építésű ingatlanok csak egy része energiahatékony, a továbbiakban minden új építésű ingatlannak kötelező módon energiahatékonynak kell lennie.

GASZTRÓELŐADÁS: Berke Sándor – Nyári recept

Időpont: június 5., szerda, 7:20
Helyszín: Bistro 1568
Részvételi díj: RMKT tagoknak 30 RON, nem RMKT tagoknak 40 RON (az ár magában foglalja a felszolgálásra kerülő kávét és vizet)

Program:
7:20 – 7:30 – Érkezés, networking
7:30 – 7:50 – Gasztroelőadás
7:50 – 8:30 – Szakmai előadás
8:30 – 8:40 – Kérdések + Válaszok
8:45 – 9:00 – Program zárás

Regisztráció az eseményre

További események

2024. július 1. 6:30 du.