Exit! Eladjam vagy ne adjam? Mikor, miért, hogy (ne)?

A novemberi Vállalkozásokról nyitottan többszemközt kerekasztal beszélgetésén előadóink az „exit” útját, avagy egy cég eladásának lépéseit, annak lehetséges okait tárgyalták. Ilyés Szabolcs György, a RegioConsult ügyvezető igazgatója és Nagy Károly, a Promelek vezérigazgatója, az RMKT elnöke többek között arról osztották meg nézeteiket, hogy milyen folyamatok előzhetnek meg egy lehetséges cégeladást, illetve mire érdemes figyelmet fordítani, ha mégis eladásra kerül sor.

A szakmai beszélgetés elején előadóink vállalkozásaikat ismertették. Ilyés Szabolcs tanácsadással foglalkozó vállalkozását kétszer is értékesítette, a cég eladásra, majd visszavásárlásra is került. Nagy Károly bevallása szerint a kezdetekben újdonságnak számított számára a cég értékesítése, nem gondolván a lehetőségre. Aztán egy megkeresés után a cég 80%-a értékesítésre került, majd a piacjelenlét erősítése érdekében cégek vásárlását is bevállalta.

Túladni egy élet munkáján

Egy saját céget eladni nem könnyű, az emocionális kötődés ugyanis nagyban megnehezíti a piaci ár reális felmérését, nagyon sokszor emiatt a tulajdonosok nem fogadják el az ajánlatokat – osztották meg az előadók tapasztalataikat. Ilyés Szabolcs szerint akkor lehet kész valaki a vállalkozása értékesítésére, eladására, amikor az elkövetkező 5-10 évre megvannak a konkrét tervei az életét tekintve, amelyben nem függ teljes egészében a vállalkozásától. Nagy Károly hozzátette, nagyon fontos felmérni a vásárlói kört, és ne csak egy vevővel tárgyalni, ez a reális érték felmérésében is segíthet. Úgy gondolja ugyanakkor, minden vállalatvezetőnek tudnia kell azt, hogy nagyjából mennyit ér a cégje, ha éppen nem eladásról van szó, fel kell mérnie azt is, hogy mit szeretne elérni a következő 2-3 évben.

Az előadók hangsúlyozták, a cégeladást megelőzően nagyon fontos felmérni a vásárló, társuló érdekeit, tisztában lenni azzal, hogyan akarja a jövőben értékesíteni a céget.

A felértékelés lépései

Egy cégeladás elsősorban azzal kezdődik, hogy azt árulom-e vagy megkeresnek ajánlatokkal. Ha árulásról van szó, szükséges egy bemutató anyag készítése, annak eljuttatása minél nagyobb érdekcsoportoknak – ismertette Nagy Károly. A potenciális vásárló ezután exkluzivitást kér, majd a cég átvilágítása következik. A kötelező ajánlat meghallgatása után következnek a tárgyalások. Ilyés Szabolcs kiemelte, ha valamikor értékesíteni szeretnénk a cégünket, nagyon fontos a rend megőrzése, a belső működés zökkenőmentes fenntartása. Ennek érdekében a tulajdonosnak nem árt, ha vannak szabályai saját magára tekintve – tették hozzá.

Ahhoz, hogy egy cég eladásra érdemes legyen, elsősorban a szervezti struktúra a mérvadó. Megfelelő szervezeti kultúrával, letisztázott folyamatokkal kell rendelkeznie. Ha ezek hiányoznak, legyen a cég akármekkora, nem érett meg a vásárlásra.

Egy eladás kifutási ideje

A teljes folyamat legkevesebb 3-4 hónapig, de megfelelő esetben fél évig tart – tudtuk meg. Az előadók hozzátették, vigyázni kell arra, hogy hány személy van a folyamatba implikálva, ezzel nyugalmat biztosítva a kollegáknak, ha ugyanis beindul a félelem, az felboríthatja a teljes tranzakciót. Éppen ezért érdemes a vásárlókkal cégen kívül tárgyalni. A jó üzlet lebonyolítása érdekében pedig a bizalom kiépítése egy kulcsfontosságú mozzanat – egészítették ki.

Társulás vs eladás

Nagy Károly elmondta, 100%-ot a stratégiai befektetők vásárolnak, akik a piacért veszik meg a céget, a tulajdonos nélkül, saját erejükből is képesek azt tovább vinni. Amennyiben pénzügyi befektetőkről van szó, általában csak részesedést kérnek, a kulcsembereket megtartják, velük együtt dolgozva építik a cég jövőjét.

Üzlettárssá válás

Egy cég értékesítése során együttműködés akkor jöhet létre, ha az eladó képes partnerséget fenntartani a társuló személlyel. Az előadók szerint egy partnerkapcsolat fenntartása segít a cég működésében, motivációként is szolgálhat. Ha a célok egyértelműek és van szervezeti struktúra, a társulás nem okozhat gondot.

Eladjam?

A vállalkozás elhagyására, értékesítésére személyes okok is vezethetnek, de akár a növekedés más megközelítése is lehet egy okozója. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz hozzáadni már a céghez, mindig jobb eladni, mint azt teljesen felszámolni – tanácsolta Nagy Károly. Ha azonban van még energia a cég működtetésére, azt bele kell fektetni, és minél később, a növekedést követően eladni – tette hozzá. A kérdés az, hogy van-e elég energia, elkötelezettség vagy vágy a cég megtartására, növelésére?

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolodó hírek

Tekintse meg az alábbi cikkeinket is!

Biztosítás – Bizalom – Csőd

Februárban ismét BizniszVitaminnal jelentkezünk! Költség vagy haszon a biztosítás? Simpf Norbert Pál biztosítási bróker szakmai