Mitől lesz fenntartható egy vállalkozás?

A fenntarthatóságot gyakran a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontok egyensúlyaként határozzák meg. A májusi Közgazdász Borklub eseményén Varga Erika, a Bosch Románia cégcsoport képviselője betekintést nyújtott a Bosch fenntarthatósági stratégiáiba. Mint elmondta, a fenntarthatóságot illetően minél inkább igyekeznek a globális célok szerint működtetni vállalkozásukat, ezek szerint alakítva stratégiáikat.

A szakmai előadást egy moderált beszélgetés követte, amelyet dr. Csiki Ottó, a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi karának tudományos kutatója moderált.

Bosch

A Bosch világszerte 430 ezer alkalmazottal dolgozik, több száz olyan projektjük van, amely a fenntarthatóságra fókuszál. Az idén 30 éves Bosch Romania három leányvállalatból áll, 10 ezer alkalmazottal dolgoznak, 91 milliárd értékű árbevétellel. Varga Erika elmondta, rengeteget fektetnek be kutatásokba, a fenntarthatósági témáktól a digitalizációig több területet érintve. Üzleteik fele a mobilitásra specializálódik, hiszen „nincs autó a világon Bosch nélkül” – minden autóban van legalább egy Bosch alkatrész vagy szoftver. A mobilitáson kívül az ipari technika és az épülettechnika szektorokkal dolgoznak a legtöbbet – tette hozzá az előadó.

Fenntarthatósági stratégiák

Az ENSZ definíciója szerint a fenntarthatóság azt jelenti, hogy a ma generációja kielégítheti a szükségleteit úgy, hogy a bolygót megőrizze a jövő generációjának számára is. A Bosch évek óta központi feladatának tekinti ennek betartását, kivitelezését, gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok súlyaként. A hármasnak 17 különböző fejlődési célja van, mondta el az előadó, a szegénység felszámolásától, a tisztességes munkán túl, egészen a gazdasági növekedésig, a vizek védelmezéséig. Ezeket a globális célokat szem előtt tartva fejlesztette ki a Bosch is a stratégiáját – tette hozzá. Elmagyarázta, saját dimenzióikat vetik össze a globális célokkal, figyelve a klímapolitikára, a vízre, körforgásos gazdaságra, diverzitásra, emberi jogokra és egészségre.

A Bosch aktív tevékenységei közé tartozik a karbonkibocsátás csökkentése, telephelyeik világszerte 2020 óta karbonsemlegesek, a használt villamos energia 90%-a zöld. Ez azonban a teljes értékű kibocsátásnak csupán 1%-a, ami nem elegendő, így aktívan dolgoznak a közvetett kibocsátás javításán is, ami azonban nem csak a Bosch hatalmában van, a beszerzett árura és szolgáltatásokra, illetve a kiszállított termékekre vonatkozik. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az energia hatékony felhasználására vonatkozó projektekre, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazására is. Utóbbit a működtetett épületeik terén is alkalmazzák, ezek automatizált épület-menedzsmentrendszerrel, napelemekkel, hőszigeteléssel rendelkeznek. Ami a vizet illeti, a vízhiányra és a víz minőségére fókuszálnak – olyan helyeken is működtetnek telephelyeket, ahol vízhiány van, illetve aktívan dolgoznak a szennyvízelvezetésen – tudtuk meg. A körforgásos gazdaság területén a termékek életének meghosszabbítását igyekeznek elérni, amely már a termék dizájnjával kezdetét veszi. Emellett lízingelt termékeket is lehet tőlük igényelni, amelyeket használat után újrahasznosítanak. A diverzitást illetően igyekeznek növelni a női vezetők számát – ez a különböző kultúrák miatt nem mindenhol egységes, illetve az elfogadás terén a hátrányos hátterűeket is igyekeznek segíteni. Varga Erika elmondta, hangsúly kerül az emberi jogok tiszteletben tartására is, nemcsak cégen belül, a partnerségeket illetően is. Ami pedig az átláthatóságot illeti, a kockázatos alapanyagokkal való munkafolyamatok során igyekeznek a rizikót és kockázatot alacsony szinten tartani.

Mobilitás szektor

A jövő technológiájára nagy hatással lesznek az újabb és újabb környezetvédő határozatok. A Bosch célja, hogy piacelsők maradjon, miközben a termékportfolióját a fenntarthatósághoz hozzájárulva alakítja – mondta el Varga Erika. Tevékenységeik során nemcsak az elektromos meghajtású motorokkal foglalkoznak, hangsúlyozta, ugyanis a mostani belsőégésű motoroknak még mindig van jövője olyan területeken, ahol az elektromosak még nem érvényesülnek – így tudatában vannak ezek fenntartásában is. Karbonsemleges üzemanyaggal pedig még mindig a fenntarthatóság céljait szolgálják – tette hozzá. Tehát nem zárnak ki termékeket a piacról, egymást kiegészítve termelik őket továbbra is.

Az előadó kiegészítette, az akkumulátoros elektromos autókon túl a Bosch hisz abban, hogy a hidrogén technológia lesz a jövő áttörője, amely nemcsak a működése során környezetkímélőbb, de az előállítás folyamatában is.

Az előadást követő moderált beszélgetésen az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült a kérdés, vannak-e olyan külső szervezetek, amelyek a Bosch tevékenységét vizsgálják. Varga Erika elmondta, természetesen vizsgálva vannak a tevékenységeik, a különböző klímavédelmi, fenntarthatóságot képviselő szervezetek folyamatosan minősítik a folyamataikat, eredményeiket. Az elektromos autókat tekintve bár környezetkímélőek, de számos infrastruktúrabeli hiányossággal, túlterhelt töltőponttal kell számolni a használatuk során – vetette fel Csiki Ottó. Ezekhez mérten akkor mi várható a hidrogéncellás autók esetében, amelyeknek a töltőállomásai is többe kerülnek majd? A következő években komoly beruházások lesznek a hidrogén töltőállomások kialakítását, üzemeltetését illetően, amelyben a Bosch is aktívan részt vesz – válaszolt Varga Erika. Nehézségek valószínű lesznek, de valahol el kell indulni, következetesen fejlesztve a technológiát, a hidrogén előállítását.

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház Reményik Sándor Galériájában szervezett szakmai előadást követő borkóstolón a Vatra Roșia családi borászat borait ízlelhették meg a résztvevők. A borok mellé a KALOTASZEGI FINOMSÁG sajttermékeit kóstolhatták meg, amelyeket Gündisch Ágnes mutatott be.

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolodó hírek

Tekintse meg az alábbi cikkeinket is!

Közösségépítés több generációból

A májusi Vállalkozásokról nyitottan többszemközt meghívottjai több generációt képviselve más-más elvárásokkal rendelkeznek a munkaközösség, a