Coaching a gyakorlatban

Az április RMKT Borklub meghívottja Dr. Izsák Norbert PhD, a PTF Coaching Tanszékének vezetője volt, aki a coaching fogalmát ültette gyakorlatba. Előadása elején tisztázta a coaching eredetét és jelentését, majd a közönséget bevonva áttért a coaching gyakorlati bemutatására, lefektetve elsősorban annak alapjait, szabályait.

Mit is jelent a coaching folyamata? Dr. Izsák Norbert Timothy Gergelyre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a coaching egy ember potenciáljának aktiválása, amely abban segít, hogy ki tudja hozni magából a maximumot. A beszélgetésben az a feladata, hogy keretet, struktúrát biztosítson; hogy valahonnan valahová elvezesse az ügyfelet. Hasonlatok segítségével meghatározva a coach trénerek olyanok, mint a serpák, akik a hegymászókat segítik, támogatják a háttérben, a győzelmet rájuk hagyva.

Partneri együttműködés

„A folyamat akkor kezdődik el, amikor meghatározzuk, honnan hová szeretnénk eljutni” – hangsúlyozta a legfontosabb lépést, mindez partneri együttműködést igényel. Így igyekezett partnerségbe kerülni a közönségével, akik megfogalmazták, mit várnak az előadástól, tehát partnerként meghatározták, milyen célt szeretnének elérni. A coach tréner ezzel a lépéssel olyan gondolatébresztést és kreatív folyamatot indít el, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból egyaránt – magyarázta az előadó.

Új szemszög megadása

A tréner a folyamat során nem tudja, hogy mi a „partnere” életének a megoldása, nem is ő oldja meg, az ő dolga az lesz, hogy más színben tüntesse fel a történteket, másféle szemszöget mutatva ébressze rá a megoldásra. Hogyan éri el mindezt? A fókusz újra és újra beállításával! Azzal, hogy a beszélgetés során többször visszakérdez arról, hogy mi volt hasznos, rátapint arra, hogy mi is a legfontosabb az ügyfélnek, min szeretne a legtöbbet dolgozni, így arra haladhat tovább a beszélgetés. Mire figyeljünk akkor, amikor meghatározzuk a célunkat? Ilyenkor az intuitív, érző rész szólaljon meg bennünk – tanácsolta a tréner, ez hoz ugyanis igazi változást.

A partneri kapcsolat fenntartása a következő lépés, tette hozzá az előadó, vagyis a beszélgetést a partner meglátásai, igényei szerint alakítani, hogy az végül sikeres legyen. Ennek folyamán nagyon fontos a bizalom kialakítása, a határok lefektetése. A megoldások megláttatásán túl ugyanis az is feladatává válik a trénernek, hogy beszélgető partnerének biztonságérzetet nyújtson.

Az Evangélikus-Lutheránus Egyház Reményik Sándor Galériájában szervezett szakmai beszélgetést ezúttal az Orsolya Pince borainak kóstolója követte.

Megosztás

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolodó hírek

Tekintse meg az alábbi cikkeinket is!

Közösségépítés több generációból

A májusi Vállalkozásokról nyitottan többszemközt meghívottjai több generációt képviselve más-más elvárásokkal rendelkeznek a munkaközösség, a